Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Григор Бануши
Снимка: FB / Grigor Banushi

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост.

"Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той е познат на българските читатели като автор на книгата "Гневът на самодивите", която преди няколко години беше номинирана за Европейска награда за литература. Повод за срещата с Бануши в "Артефир" е предстоящата българска премиера на романа "Недовършена симфония", разказващ за съдбата на дисидента Адриан Мара. 

Разговорът в ефир превежда доц. Екатерина Търпоманова – преводач на творчеството на Бануши от албански на български език.

По думите на писателя призраците на тоталитаризма и диктатурата не са ни напуснали. В Албания те са надигнали глава и спъват страната по пътя на европейската интеграция. Тоталитаризъм е имало не само в социалистическите страни, но и на места в Западна Европа – Италия, Испания, дори Германия с фашизма, заявява Бануши, който не дели диктатурата на подвидове, а я възприема като общозначимо зло.

Бануши разказва, че персонажът Адриан Мара е представител на едно поколение албански композитори и интелектуалци, което няма възможността нито да учи на Запад, нито в страните от Източния блок. Тези музиканти остават заключени и потиснати в собствената си страна, където биват преследвани заради своите лични избори и стремежи.

Писателят споделя в "Артефир", че има любим писател – това е албанският автор Петро Марко – изкусен разказвач на истории и приятел на бащата на Бануши. Творчеството на Габриел Гарсия Маркес и магическият реализъм също служат като образци и вдъхновение за писателя.

За заглавието "Недовършена симфония" Бануши казва: "Човек може всякакви неща да нарече симфония, всякакви дела да извърши, да построи сграда, да напише музикално произведение, но тук прилагателното "недовършена" е най-важното, защото това дело е останало такова."

Григор Бануши представи книгата "Недовършена симфония" пред българските читатели в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимки – изд. Изида
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени