Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 5 години в обектива на една фотографка блеснаха "Различните деца на България"

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

През май е изложбата „Баща (не) като другите“

| Репортаж
Анна Йончева, основател на инициативата "Различните деца на България"
Снимка: Анна Йончева

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно. 

Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“, който чрез снимки и думи разказва истории на семейства, в които има хора с увреждания. Какво се е променило 5 години по-късно в живота на някои от тези семейства и в света, разказа пред БНР Анна Йончева.


Тя е майка на две деца без увреждания. А преди 5 години попада на момиче в инвалидна количка в парка и започва да снима и да разказва. Публикациите й в социалните мрежи стигат до стотици.  

Няколко месеца след началото на снимките, фотографката сбъдва друга своя мечта – да види деца със и без увреждания да играят заедно на комбинирана люлка в един от софийските паркове.

Тази първа по рода си люлка минава през чупене и неправилно използване няколко пъти. Но след нея са сложени повече от 20 такива люлки в други населени места, закупени все с дарения. Децата започват да играят заедно, в семействата на децата с увреждания има промяна.  


Книгата, за която говори Анна Йончева, разказва за деца с различни видове увреждания, потребности и възможности. С нея фотографката и ерготерапевтът Ваня Тодорова обикалят по училищата у нас, а децата я приемат с любопитство.

От няколко седмици Анна Йончева прави нови фотосесии – с бащи, избрали да останат при децата си с увреждания. Като Николай Николаев, баща на две момчета. По-малкият, Анди, е с умствено изоставане. И е на 16 години.

Николай Николаев със сина си Анди

За него въпросът дали да остане, никога не е съществувал. Интересът на Анна Йончева към тези бащи идва още в началото на проекта „Различните деца“.

Бащата на Анди разказва, че докато момчето било малко, със съпругата му Катя се сблъсквали с това хората да дърпат децата си от него.


С това продължава да се занимава и Анна Йончева, която е благодарна за всичко научено от тези семейства.

А татковците, пожелали да се покажат пред обектива на фотографката, ще станат част от предстоящата през май изложба, озаглавена „Баща (не) като другите“. 

Цялото интервю с Анна Йончева чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна