Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Стефан Димитров
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста, докато има указ на президента за освобождаването му. 

Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява. Той каза, че в началото са се получили недоразумения в комуникацията между него и служебния премиер, каквито има при работата на всеки нов екип:

"Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще протича между нас, ще зависи моето решение по отношение на задачите и отговорностите, които съм поел в момента, воден единствено от тази идея - да помогна, доколкото мога, в две основни неща. Първото е провеждането на честни избори в чужбина и осигуряването на условията за това и осигуряването на нормалното функциониране на Министерството на външните работи". 

Димитров нарече "неверни" твърденията, че не си вдигал телефона след атаката на Иран срещу Израел. Заяви, че няма промяна в позицията ни нито по темата за подкрепата за Украйна, нито по тази за гарантиране на националните ни интереси при конфликта в Близкия изток. Смята, че критиките към работата му имат друга цел. Припомни, че е дипломат, а не политик и не участва в предизборната кампания. Отхвърли и критиките, че е прокремълски ориентиран.

"След всичките тези дни не виждам основания, които са на професионална основа".

Димитров каза, че не е разговарял по темата за рокадата в МВнР с президента. 

Оставането си в служебния кабинет обвърза с работата в екип с премиера. Ако това обаче не се случи, Димитров ще помоли да бъде освободен. 

"В другия случай, в който президентът реши това нещо, аз съм готов да предам на всеки следващ, който дойде, с най-добро чувство". 

"Комуникацията с премиера още не се е подобрила. Тя започна да се подобрява. Сега, след заседанието на Министерския съвет, обменихме няколко думи. Продължаваме да работим заедно до указ за освобождаването ми или до моя преценка или до обща преценка, че не можем повече да работим заедно". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени