Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Поетичната книга "Епитафии" с премиера на 23 април в библиотеката на Гьоте-институт

Роман Кисьов
Снимка: ergobooks.eu

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник Роман Кисьов избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот.

Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната книга "Епитафии" – на 23 април (вторник) от 18.30 ч. в библиотеката на Гьоте-институт. В събитието участват Цветан Гайд, актьорът Димитър Горанов и музикантите от артформация "Орфика".

По думите на Кисьов в новата си книга той надгражда поетичната линия, започната преди време с няколко предходни епитафии. Това е жанрово концептуална книга, осъществена с подкрепата на Министерство на културата, пояснява гостът. 

"Епитафии" всъщност е втората книга в този жанр в историята на съвременната българска поезия след 1989 година. За първи път Кирил Мерджански издава книгата "Избрани епитафии от залеза на Римската империя" през 1992 година. 

Със своя "Римски диптих" в началото на своята книга Кисьов споделя, че прави реверанс именно към поетичния талант на Мерджански.

Рецензенти на книгата са доц. д-р Георги Цанков, който ще говори по време на премиерата, и Патриция Николова – поетеса и литературен критик. Кисьов споделя в ефир мнението на Николова, че книгата "Епитафии" излиза от традиционните граници на античния жанр, тъй като в нея покойникът сам говори за себе си от измерението, в което се намира.  

"Едно от генералните послания на тая книга е връзката между отсамно и отвъдно – между смъртта в живота и смъртта след смъртта", казва Кисьов. Поетът допълва, че темата за смъртта, подобно на темата за любовта, е вечна в духовните търсения на човека – както в религията, така и в изкуството. 

По думите на Кисьов автентичната вяра на траките е предвестница на християнското разбиране за вечния живот, избора на човека и подготовката за отвъдното. Тъй като тракийската култура е сред основните вдъхновения в творчеството на Кисьов, по време на премиерата ще прозвучи и Орфеева лира – пресъздадена версия на инструмента на Орфей.

Повече за творческите търсения отвъд земния живот, както и за предстоящата премиера – чуйте в звуковия файл: 

Снимки – изд. Ерго
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени