Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Снимка: Алами/Ройтерс

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. 

Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен живот на палестинците на Западния бряг. 

Мерките са наложени в рамките на Глобалния режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека. 

Наказаните организации са "Лехава" - радикална дясна групировка, изповядваща идеята за еврейско превъзходство, и "Hilltop Youth" - радикална младежка група, чиито членове са известни с насилствените си действия срещу палестинци и палестински селища на Западния бряг.

В списъка са включени и две водещи фигури на "Hilltop Youth" - Мейр Етингер и Елиша Йеред. И двамата са замесени в смъртоносни нападения срещу палестинци през 2015 и 2023 г.

Санкционирани са също Нериа Бен Пази заради многократни нападения срещу палестинци от 2021 г. насам, както и Инон Леви, участвал в редица насилствени действия срещу съседни села от дома си в стопанството Митарим, което е незаконно еврейско селище. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени