Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

Река Тунджа
Снимка: БГНЕС

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване.

През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради затлачени канали и дерета обаче остава и това е причината да започне мащабно разчистване, подчерта кметът на община Елхово Петър Гендов:

"Имаме около 3-4 км участък около Тунджа, деретата по селата започваме почистване, както и на дерета на територията на община Елхово. Окастряме дърветата, които са се надвесили над водоемите, предимно в Тунджа, където има нападали дървета ги изтегляме с лодка и въжета".

Разчистването на речните корита и дерета се извършва с общински средства, но е необходима и помощ от държавата посочи Гендов:

"Трябва да почистим деретата на 22 села и техните корита на реките, както и Тунджа. Просто работата е страшно много. Надявам се и държавата да ни подкрепи с финансови средства, защото сме граничен район, последният голям град на европейската граница".

През следващите няколко дни се очакват проливни валежи и повишаване нивата на реките региона, включително и на водосбора на Тунджа.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени