Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Асен Василев
Снимка: БТА

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти.

Приетите промени в основния закон ясно разписват правомощията на президента при назначаване на служебно правителство и категорично изключват партийни лица в него, каза Асен Василев:

"Партиите в този кабинет нямат място! Това, което видяхме последните няколко дни, е, че всъщност партии искат да се месят в този кабинет, което е абсолютно неразумно и недопустимо".

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" досегашните служебни правителства са били символ на единовластие, което прилича на диктатура:

"С тези поправки на Конституцията вече нямаме еднолична власт. Има двама човека, поне двама, които трябва да могат да седнат и да направят кабинет, който да проведе честни избори, защото преди това имахме, за около 3 месеца, цар в държавата, който еднолично назначава премиер, министри, сменя всичко надолу и така нататък. Сега има взаимен контрол между министър-председателя и президента. Взаимен контрол между институциите в държавата е начинът, по който ние не позволяваме да се стигне до диктатура".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени