Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Снимка: Ройтерс

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване.

В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на представителите се формира двупартийна коалиция в подкрепа на трите законопроекта, които предвиждат отпускането на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван. 136 конгресмени гласуваха "за", а 94 - "против". Общият размер на помощта е 95 милиарда долара, като се очаква Украйна да получи от тях над 61 милиарда.

Предвижда се предаване на замразените руски активи в полза на Украйна, санкции срещу Иран и палестинската радикална групировка "Хамас" и мерки, които да принудят Китай да продаде социалната платформа "Тик Ток". В противен случай тя ще бъде забранена в Съединените щати.

Ако законопроектите бъдат подкрепени в събота в Камарата на представителите, предстои гласуване в Сената, където демократите имат мнозинство. След това документите трябва да бъдат подписани от президента Джо Байдън.

Обсъждането на помощта за Украйна в Конгреса започна през октомври 2023 г.

Забавянето ѝ доведе до недостиг на боеприпаси в украинската армия на фона на продължаващото руското настъпление в Донецка област.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени