Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът готов да достави оръжия на Украйна, ако Конгресът разреши

Снимка: Ройтерс

Пентагонът може да достави оръжия на Украйна до дни, ако Конгресът на Съединените щати приеме дълго отлагания законопроект за финансиране.

Американското министерство на отбраната ще реагира бързо и ще започне доставка на оръжия за Украйна почти веднага, ако Конгресът даде зелена светлина на помощта от 61 милиарда долара, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия Дом. Това е така, защото САЩ имат складове в Европа, в които има боеприпаси и компоненти за противовъздушна отбрана, от които Киев отчаяно се нуждае, допълва агенцията.

В петък в Камарата на представителите беше проведено процедурно гласуване, което събра внушителен брой гласове и от двете партии в подкрепа на трите законопроекта, които предвиждат отпускането на 91 милиарда долара военна помощ на Украйна, Израел и Тайван.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън, който най-накрая подложи пакета за гласуване се изправи пред силна опозиция от някои конгресмени от собствената си партия и се наложи да получи решаваща помощ от демократите, за да продължи напред с процедурата . Така в събота следобед Камарата на представителите ще гласува четири отделни законопректа - за помощта за Украйна, помощта за Израел, средства за съюзниците на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, както и законопроект за забрана на TikTok в САЩ, ако базираният в Китай собственик не се откаже от контрола върху платформата.

Ако мерките получат мнозинство ще бъдат изпратени до контролирания от демократите Сенат, а за да влязат в сила трябва да бъдат подписани и от президента Джо Байдън.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна