Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"Не се очаква някакво забавяне или отказ в Сената. Въпрос на една седмица е да се приеме на всички нива"

| Интервю
Снимка: Facebook /Украински въоръжени сили

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши, че е дошло време да подложи законопроекта на гласуване". 

Това коментира в началото на седмицата в интервю за програма "Хоризонт" Джеймс О`Брайън - помощник държавен секретар на Съединените щати по въпросите на Европа и Евразия, в отговор на въпрос каква е перспективата Украйна да получи обещаната от президента Байдън военна помощ за близо 60 милиарда долара.
Джеймс О`Брайън даде да се разбере, че за Белия дом е важно да бъде отпусната помощ и за Украйна, и за Израел, защото става дума за две бойни полета в една и съща битка. 

В Съединените щати от край време се водят спорове кога трябва да се помогне на други държави и кога не, но в почти всички случаи Америка е стигала до решението да помогне на онези, които са с нея, каза той и посочи: 

"Пример за това е 1941 година, когато дори Конгресът ни забрани да имаме по-голяма армия. Втората световна война беше в разгара си. В крайна сметка въпросът достигна до един човек - председателя на Камарата на представителите. Тогава той свиква спешно гласуване и успява да постигне промяна. Именно затова сега една от сградите във Вашингтон носи името му. Това е отношението ни към хората, които вземат правилните решения в точното време. Пред нас стои въпросът дали настоящият председател ще направи такъв избор".

Ден след това интервю - в сряда - след няколкомесечно бавене - председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обяви, че ще подложи на гласуване отпускането на военна помощ и за Украйна ($61 млрд.), и за Израел ($26 млрд.). 
Ето как отговори консервативният републиканец, смятан за близък до Доналд Тръмп, на репортерите, които го попитаха дали не се страхува, че радикалните тръмписти в Камарата ще го свалят от поста също както предшественика му Кевин Маккарти миналата есен:

"Вижте, историята ще ни съди по делата ни. В много важен момент сме на международната сцена. Бих могъл да взема егоистично решение и да направя нещо различно. Но постъпвам както вярвам, че е правилно. А вярвам, че предоставянето на военна помощ за Украйна сега е от ключово значение. Наистина вярвам!

Смятам, че Си Цзинпин, Владимир Путин и Иран са ос на злото. Те несъмнено се координират помежду си. Мисля, че ако му позволим, Путин ще продължи марша си през Европа. Може да тръгне към Балканите или да се конфронтира с Полша или с друг наш съюзник от НАТО. Честно казано предпочитам да пращаме патрони на Украйна, вместо американски момчета. Моят син влиза във военноморската академия наесен!

Не е игра това! Не е шега работа! Затова ще дам възможност на членовете на тази Камара да гласуват по съвест. Така трябва да работи тази институция! И съм готов да поема персонален риск, защото трябва да постъпим правилно и защото историята ще ни съди".

Гласуването в долната камара на американския Конгрес се очаква тази нощ. След това трябва да има вот и в Сената и президентът Байдън да подпише приетите закони.
Маргарита Асенова
В интервю за предаването "Събота 150" политологът Маргарита Асенова от фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, подчерта, че натискът върху Майк Джонсън е бил от много страни - от една страна европейските лидери, от друга страна натискът от неговата собствена партия. 

"Украйна има мнозинството в американския конгрес. Проблемът с американския конгрес в последно време е, че се управлява от малцинството - не от републиканците, като водеща партия в конгреса, а от малцинството в републиканската партия, което е много вярно на Доналд Тръмп", коментира тя. 

По думите ѝ другият натиск, на който е бил подложен Джонсън, е бил от Южната баптистка конвенция. Тази църква е много влиятелна в Америка, а и самият той е баптист, обясни Асенова. Освен това тази църква има солидно присъствие в Украйна:

"От няколко месеца Украйна започна да обяснява на религиозните лидери в Америка за престъпленията на Русия срещу християнството в Украйна". 

Джонсън нямаше избор, обобщи Маргарита Асенова. 

Сенатът прие общ пакет от 95 млрд. долара военна помощ за различните съюзници и партньори на САЩ. Сега Джонсън в Камарата на представителите разделя помощите в отделни закони. 

"Този голям пакет в момента е разделен на 5 части - помощ за Украйна, помощта за Израел, помощта за Тайван, четвъртата част включва забрана на Тик Ток, ако не си смени собственика, някои провизии за помощта за Украйна. /.../ Последният пакет - за границата, беше отделен напълно и поставен в съвсем различен закон - той вероятно няма да мине, защото Тръмп иска да го използва в предизборната кампания", отбеляза Асенова. И прогнозира:

"Това, което ще стане в последната седмица в Конгреса, е, че 3-те закона за помощта ще се поставят в един пакет и ще се изпратят отново в Сената. Тъй като Сенатът вече гласува за големия пакет, няма да има проблем да се гласува и за по-малкия. Не се очаква някакво забавяне или отказ в Сената. Въпрос на една седмица е да се приеме на всички нива".

Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но те са от маргиналните части на двете партии, категорична е Маргарита Асенова. Тя подчерта, че помощта за Украйна е абсолютно подкрепена от американското общество. Помощта за Израел също е подкрепена от голяма част от американците, но има една част, предимно млади хора, които са на страната на Газа, на страната на хората, които страдат, и искат войната да спре, добави тя. И още:

"Може да има хора, които да се повлияят от това и да не отидат да гласуват. Това е голям проблем за администрацията на Байдън. Това е една от големите причини да искат да се ограничи войната в Близкия изток, да се прекратят военните действия колкото може по-скоро и да се предостави помощ на хората в Газа. Не са само политически причините, но и хуманитарни. Една от големите опасности за Байдън е, че може да загуби гласа на проарабското, пропалестинско малцинство в неговата собствена партия".

Цялото интервю на Деян Йотов с Маргарита Асенова в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна