Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира"

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

На преден план трябва да излязат политици, които да говорят колко струва войната и колко ще струва мирът, смята историкът

| Интервю
Искра Баева
Снимка: БТА

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и не е застрашена, ако постигне мир. Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна.

Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева.

Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем. Русия не може категорично да спечели войната в Украйна и е готова за компромис, посочи тя.

"Не ми се вижда реално някоя от двете страни да се откаже изцяло от това, което иска. Това води към въпроса за капитулацията. Дошло е време да се върне дипломацията в тази война."

Проф. Баева оспори "абсолютистката, идеалистическата, идеологическата гледна точка – дори за това, че се води война между демокрация и авторитаризъм":

"Не мисля, че на страната на Украйна са само демократични държави. Не мисля, че демокрацията в Украйна е за пример. Това е идеология, а е дошло време на прагматиците."

"Изобщо не мисля, че е възможно Украйна да падне, да бъде превзета. Не е възможно. То се вижда от хода на войната. Превърна се в позиционна война, с малки промени в линията на фронта. Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира", коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал, могат да победят в някаква посока, но не могат да направят голяма победа. Категорично не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството", поясни тя.

Разумното решение е да се търси компромис, не капитулация на едната и на другата сила. Няма как да бъде постигнат мир само въз основа на плана "Зеленски" или план "Путин". Конференцията в Швейцария без участие на Русия няма да доведе до такъв резултат. Няма как да се стигне до мир, като се изключи едната от двете воюващи страни, отбеляза историкът.

"Трябва да се търси прекратяване на огъня, примирие. От примирието до мира има достатъчно много възможности да действа дипломацията."

Колкото е да е непопулярно и политически некоректно, на преден план трябва да излязат политици, които мислят с данни – колко струва войната и колко ще струва мирът, подчерта Баева.

"Лошият мир не е добър вариант, но само лошият мир може да отвори възможност за еволюционно развитие – може да се превърне и в добър. Докато войната води до все по-лоши резултати."

Все повече западни анализатори говорят, че Украйна може да загуби войната. На запад вече не говорят, с някакви изключения, че Украйна може да победи в тази война. Настъпило е отрезвяване и от руска страна, прави равносметка проф. Искра Баева.

Тезата, която се развива на запад идеологически, че ако Русия победи, ще превземе цяла Украйна, а после ще посегне на други държави, е нереалистична, обобщи Искра Баева. По думите ѝ, вече е отпаднала руската теза за денацификация.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна