Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразните бактерии могат да издържат до 4 месеца в хранителните продукти

Проф. Георги Попов: 700 салмонелни бактерии могат да причинят салмонелозен гастроентерит

Източниците на салмонелите са животинските видове - птици, риби, земноводни, яйца, замърсени повърхности

Проф. Георги Попов
Снимка: Ани Петрова

Салмонелата е бактериална инфекция засяга стомашно-чревния тракт. Тъй като яйцата са един от източниците на заболяването, а предстои Великден, специалистите с важни препоръки как да се предпазим от заболяването.

"Салмонелозния гастроентерит се причинява от множество бактерии от род салмонела, от над 2600 салмонелни бактерии 700 са патогенни за човека и причиняват тези заболявания, каза в "Минути за здраве" проф. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести в Университетска болница Софиямед.

"Тези бактерии са изключително устойчиви във външната среда, могат да издържат от 1 до 4 месеца в хранителни продукти и над 4 месеца в застояла вода или почва.

Те обаче са изключително неустойчиви на висока температура.

Така че яйце, което се вари на 100 градуса за една - две минути те се унищожават.

Термичната обработка е много важна при тези изключително устойчиви салмонели, поясни още инфекционистът.


"Източниците на салмонелите са животинските видове - птици, риби, земноводни, влечуги, всички млеопитаещи.

Също и техните субпродукти - яйца, мляко, но също и замърсени повърности могат да бъдат източник на инфекция със сармонели, предупреди проф. Попов.

"Симптомите са различни зависимост от различните видове заболявания, които предизвикват.

Делят се на две групи - салмонелен гастроентерит и салмонелна хранителна токсикоинфекция

При първото заболяване имаме от 2 до 8 дни инкубационен период, болните са отпаднали, уморени, повръщане, като основният симптом е диария, при  хранителна токсикоинфекция имаме кратък инкубационен период - от 4 до 48 часа, започва остро, болните са силно отпаднали, с фрустрация, гадене, повръщане, диария, но също има и висока температура, безсилие, поясни проф. Попов.

При по-малките деца салмонелният гастроентерит протича доста по-тежко, предупреди лекарят.

Той каза също, че се отчита покачване на антибиотичната резистентност при салмонелите, заради това, че яйцата и пилетата се обработват с антибиотици и кортикостероди.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна