Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби

Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра готвачи от различни части на региона. Над 20 участници представиха типични за техните села гозби, предавани от поколения на поколения. Люта Капацъна де магарица, се прави във видинското село Кутово от стари времена, сподели Татяна Любенова, секретар на читалище "Просвета 1930".

Даниела Иванова, от читалище "Развитие" в белоградчишкото село Салаш представи бел муж - типично ястие от торлашката кухня.

Постни чушки, пълни с кисело зеле и праз лук, е ястие от монтанското село Горно Церовене, сподели Суска Йорданова, председател на читалище "Еленко Ценов".

Журито бе крайно затруднено. Първото място е за масата на съюза на слепите в Монтана.  Подгласници на победителите станаха читалищата в Аспарухово и Липен. 

10-годишната Рая Белчева получи награда за най-млад участник, а гозбите на читалищата от Салаш и Кутово взеха поощрителни награди



Снимки: Любо Андреев
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна