Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля.

Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул "тежката ситуация" в Газа и възможностите за увеличаване на хуманитарната помощ за обсадената от израелските сили територия. Самех Шукри подчерта:

"Има шест израелски гранични пункта, които Израел, като окупираща държава, трябва да се ангажира да отвори предвид нуждите на цивилните в Газа. Това е отговорност, предвидена в международното право и бездействието в това отношение се смята за нарушение на международното право и международното хуманитарно право".

Израелската окупация на палестински територии е една от основните причини за нестабилността в региона на Близкия изток“, изтъкна на свой ред Хакан Фидан:

"Първият ни приоритет трябва да бъде прекратяването на израелската окупация и прилагането на формулата за решение за две държави. Ако това не стане, атаките в Йемен вчера, напрежението между Иран и Израел днес, друг вид война утре, нови вътрешни размирици, социални вълнения в някоя държава - всичко това ще продължи да се случва,"

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган прие в двореца Долмабахче край Босфора политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Ердоган е посочил, че палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел в Газа.

Девет души са загинали при среднощни израелски бомбардировки в град Рафах, в южната част на Ивицата Газа, по данни на палестинските здравни власти. Агенцията на ООН за палестинските бежанци предупреди, че се повишава рискът от заразни заболявания в анклава с повишаването на температурите.

Израелските въоръжени сили са елиминирали 10 екстремисти в хода на операция около бежанския лагер Нур Шамс в северната част на окупирания Западен бряг.

Напрежението в Близкия изток се покачи, след като Техеран атакува Израел миналата седмица с дронове и ракети в отговор на въздушния удар  срещу консулството на Иран в Дамаск на 1 април, при който загинаха ирански офицери. Лъч надежда дойде след сдържаната реакция на Техеран на последните атаки с дронове срещу ирански военни обекти, за които се смята, че е отговорен Израел.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна