Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статуя на Елизабет II ще бъде открита в английското градче Оукъм

Снимка: Rutland County Council

В деня, в който покойната британска кралица Елизабет Втора щеше да навърши 98 години, в английското градче Оукъм ще бъде открита нейна статуя. При откриването ще има нетрадиционни гости. 

Бронзовата двуметрова статуя ще бъде поставена пред библиотеката в Оукъм и това ще бъде на практика първият постоянен мемориал в памет на Елизабет Втора след смъртта ѝ. Изработването на статуята струва 125 000 паунда, които са дарени от фирми и отделни лица. В деня на откриването всички обществени паркинги в Оукъм ще бъдат безплатни. 

На статуята Елизабет е изобразена с три от нейните любими коргита. Сред гостите при откриването ще бъдат 50 коргита, които ще бъдат разходени наоколо, докато гайдар свири тъжна заупокойна мелодия на шотландска гайда. Коргитата са поканени в чест на дълбоката привързаност на покойната кралица към тази кучешка порода, която датира още от нейното детство. Тя притежаваше повече от 30 коргита през годините, много от които бяха преки потомци на първото ѝ куче Сюзън, дадена ѝ като подарък за 18-ия ѝ рожден ден от нейните родители през 1944 година.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна