Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически успех за сепаратистите на регионалния вот в Страната на баските

Лидерът на коалиция "Билду" Арналдо Отеги (в средата) празнува след обявяването на исторически успех на регионалните избори в испанската автономна област Страната на баските.
Снимка: БТА

На регионалните избори в испанската Страна на баските не се оправдаха очакванията за край на хегемонията на Баската националистическа партия, макар вотът да показа намаляване на подкрепата за нея.

За Баската националистическа партия все пак са гласували най-много от избирателите в Страната на баските - автономна област с 1,8 милиона избиратели. Тя събира над 350 хиляди гласа и ще има 27 места в регионалния парламент. Изборите съвпаднаха с 49-ия рожден ден на лидера ѝ Иманол Прадалес:

"Щастливи сме да бъдем първа сила в Страната на баските. Потвърдено е доверието на обществото в нас".

Също 27 ще бъдат депутатите от сепаратистката коалиция "Билду", макар гласовете за нея да са с 29 хиляди по-малко. Това е исторически успех за формацията, в чиито редици има бивши членове на разпуснатата терористична организация ЕТА, но политическите й лидери са от ново поколение. "Билду" ще има с шест места повече от предишните избори през 2020 г.

На трето място са социалистите, а след тях е Народната партия - управляващи и основна опозиционна сила в централната власт в Испания, като и двете увеличават подкрепата си в баския парламент.

Баската националистическа партия с 27 места и социалистите с 12-те места - този резултат ще даде на управляващата коалиция абсолютно мнозинство от 39 от общо 75-те места в парламента във Витория.

Запазва представителството си (едно депутатско място) крайнодясната "Вокс". От регионалния политически пейзаж изчезва партията "Подемос", а  вместо нея в парламента с един депутат влиза обединението "Сумар".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна