Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Земята. Мотото тази година - "Планета без пластмаса"

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси

И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни, заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за пазаруване.

Само през последното десетилетие отпадъците от опаковки са скочили с над 20%. Още по-обезпокояващ е фактът, че всички граждани на ЕС генерират над 180 килограма отпадъци от опаковки всяка година
В предаването "Преди всички" Ташева изказа мнение, че в ЕС се правят реални стъпки за намаляване на този отпадък. За жалост, у нас не ги виждаме, добави тя и напомни тяхно проучване на крайпътните отпадъци от преди година и половина:

"Това, което открихме за 24 км път, бяха 90% опаковки. Огромната част от тях бяха пластмасови или смес между пластмаса и друг материал. Положението не е никак розово".
Според нея това, което трябва да се случи, е да повишим изискванията си не само към себе си като потребители - какво и как използваме, къде го изхвърляме, но ние трябва да изискваме повече и от стоките и бизнеса, който ги произвежда - те да бъдат поднесени в опаковки за многократна употреба. По думите ѝ трябва да имаме и по-високи изисквания също към властите, защото именно те определят политиките и осъществяват контрола на най-високо ниво за тези неща. 

Ташева смята, че най-добрата алтернатива е избягването изобщо да се генерират такива отпадъци.

Тя е категорична, че има нужда от много сериозна държавна политика по отношение на това какво се възпитава в училищата и детските градини. Със сегашния подход няма да научим новите хора да бъдат по-отговорни към пластмасата и да я избягват, смята тя. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Евгения Ташева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна