Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

| обновено на 22.04.24 в 12:35
Снимка: Ани Петрова

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели.

Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с удоволствие, се е присъединила към това движение. Целта на празника е да се създаде глобално движение за опазване на околната среда, с участието на хиляди партньори от целия свят.

За тази година фокусът на инициативата е върху пластмасите и тяхното влияние върху здравето на хората и планетата. Изразена е необходимостта от намаление с 60% на производството на пластмаси до 2040 година.

Десислава Стоянова от сдружение "За Земята" сподели, че те се фокусират върху кампании за нулеви отпадъци и се борят с микропластмасата, която се намира във всякакви среди – от океаните до майчиното мляко. Една от техните ключови инициативи е въвеждането на депозитна система, която вече е успешна практика в Европа.

Освен това, тя подчерта важността на преизползването, като посочи, че текстилните отпадъци са сериозен проблем и че преизползването на дрехи е по-добра опция от тяхната закупуване. Те организират инициативи като "Пролетна миграция на дрехи", където хората могат да обменят дрехи вместо да купуват нови.

В тази връзка тя спомена акцията, която ще се проведе днес в кафенето на театралната академия – КЕВА, където се организира инициативата – “Пролетна миграция на дрехи“. Тя ще се осъществи от 17:30 до 20:00 часа на днешния 22 април. Всеки може да донесе до 10 броя дрехи или книги. Целта е да се направи обмен, а не да се закупуват нови дрехи.

Накрая, за да отбележи юбилея си, сдружението "За Земята" планира почистване в Национален парк "Рила". Това е само едно от многото действия, които те предприемат, за да направят света по-чист и по-здравословен за всички нас.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна