Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Снимка: архив

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за демокрацията. Тя се подкрепя от Европейската комисия и Европейския парламент.

Конференцията се стреми да предостави платформа за открит диалог по важните въпроси, които вълнуват обществото и влияят върху неговото развитие, обявиха организаторите ѝ от Центъра за социални иновации и други неправителствени сдружения в Кипър. Целта е да се засили дебатът за бъдещето на демокрацията, с предложения за иновативни идеи и насърчаване на активното участие на гражданите. Затова и един от основните панели на срещата е посветен на „2024 година: Суперизборната година и демокрацията отвъд гласуването“.

Специално внимание се обръща на критичната роля на образованието за изграждането на активни граждани, споделящи ценностите на демокрацията. Интерес се очаква да предизвика и темата за въздействието на изкуствения интелект върху демокрацията, както и за връзката на гражданите с властта.

В срещата на върха участват представители на държавни институции, изследователски центрове, мозъчни тръстове и граждански обединения от Кипър и чужбина, на международната организация „Алианс на демокрациите“, Глобалната образователна мрежа в Европа (GENE) и други европейски структури.


По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна