Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

| обновено на 23.04.24 в 11:08
Александър Кашъмов
Снимка: Ани Петрова

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация. В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен.

Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за функционирането на демокрацията. Той споделя, че държавата не бива да има монопол върху информацията, "четейки книги, ние се информираме и просветляваме". 

В европейски контекст съществуват предизвикателства за свободата на словото, което се отразява и на демократичните принципи. Наскоро са се провели две важни събития в тази насока – приемането на препоръката на Съвета на Европа за противодействие на така наречените "дела шамари" и обнародването на директива за борба с тези практики.

"Това са дела, които често са и за клевета, и обида. Те могат да са наказателни, могат да са граждански, но могат да имат и най-разнообразни други форми на притискане на тези журналисти, граждански активисти, медии, неправителствени организации, които искат свободно да изразят своето становище, но има други субекти на обществото, които не желаят това“, коментира той.

"Днес става точно седмица от обнародването в официалния вестник Европейски съюз на директивата, посветена на противодействие на тези стратегически дела срещу общественото участие. Тази директива създава задължение за държавите-членки, в това число и България, да приведат своето законодателство в синхрон с директивата, да има механизъм за ранно прекратяване на тези дела, защото се оказва, че те са бич и мъчение за журналистите, и за който и да е друг, дръзнал свободно да говори“, посочва още той.

Темата за свободата на изразяване се преплита и с казуси като този на "Уикилийкс", където разкритията имат значение за обществения интерес. Кашъмов подчертава необходимостта от защита на журналистите и активистите, които смело изразяват своите мнения, дори ако това означава сблъсъци с властта или корпоративни интереси.

"Това многократно сме го виждали през годините в програма "Достъп до информация", че се надхвърлят границите на допустимото засекретяване или класифициране“, казва той.

Според него "тогава има легитимен интерес, ако журналистите не притежават тази информация и нямат достъп до нея, да търсят достъп и да настояват на правото си, включително и в съда. Виждаме, че Джулиан Асандж дълги години беше преследван наказателно."

В светлината на тези предизвикателства се провежда и международният инициативен "игрови съд", който поставя под лупа хипотетични случаи, свързани със свободата на словото. Адв. Кашъмов е присъствал на събитието в Англия.

В ефира на предаването той информира, че вече са издали новата, пета поред, книга "Съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация". Тя обхваща най-важните решения на Върховния административен съд и административните съдилища в периода 2013 -2023 г. Това е важен източник за разбиране на правата и задълженията по отношение на достъпа до информация и може да послужи като насока за бъдещите усилия за защита на свободата на словото.

Адвокат Александър Кашъмов оставя ясно послание за необходимостта от постоянна борба за свободата на словото и правото на информация, като подчертава, че това е ключът за здравословното функциониране на демократичните общества.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна