Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йончева доволна от номинацията за евродепутат от ДПС. Дали ще приеме?

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Елена Йончева обяви, че е щастлива от номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. 

Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България. 

"Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно - спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора(каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване", отбеляза Йончева.

По думите ѝ, по време на мандата си е успяла да направи пробив по редица теми – цялостното законодателство в Пакта за миграция, несправедливия за България Дъблински регламент, намаляването на безконтролната миграция.

"Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми. Ще приема подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам", подчертава Йончева в отговора си до БТА.

Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота.

"Не съм разговарял с нея лично, но самият факт, че нейните инициативи в Европейския парламент се припознават и от избирателите на Движението за права и свободи, е вече достатъчно основание за това тя да бъде разгледана като част от предложенията. Окончателната подредба предстои да бъде направена от Централния предизборен щаб на Движението за права и свободи", каза Кючюк. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна