Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

Снимка: Даниела Костадинова

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но след постъпили две жалби за нередности, изборът беше касиран. 

Десетки подписи в подкрепа на епископ Йеротей са изпратени до Светия синод. Според представители на сдружението "Православен зов" той несправедливо е отпаднал от списъка с кандидати за Сливенски митрополит. Сега в декларация до висшия клир от сдружението настояват за преразглеждане на решението им. 

Д-р Атанас Орачев:

"Ние изразяваме надежда, че този път вие, митрополитите, ще разумеете фактите и ще ревизирате списъка с достоизбираемите епископи, за да включите в него и Агатополския епископ Йеротей. Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние, българите, имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряни клирици и архиереи". 

Сливенската епархия подкрепя епископ Йеротей, каза Тодор Тодоров съосновател на фондация "Гордите българи". 

Уставът на православната църква е нарушен при отмяната на изборите за Сливенски митрополит през февруари, заяви иподякон Ангел Кацаров

Сдружението "Православен зов" ще изпрати документи и до парламентарната комисия по вероизповедания. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна