Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Снимка: БТА

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан.

Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и Джабалия. Съобщава се за поразена джамия в Бейт Лахия. Пострадали са и хора, очакващи хуманитарни помощи, спускани по въздуха, на крайбрежния път. Израелската противовъздушна отбрана е прехванала четири ракети. Пожар е избухнал в израелски склад в граничния град Сдерот от попаднали отломки.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк осъди ударите в Ивицата Газа през последните дни, като посочи, че жертвите са основно жени и деца. Говорителката на Службата на върховния комисар Равина Шамдасани:

"Потресени сме и от разрушенията на медицинския комплекс "Насър" и болницата Аш Шифа и от твърденията за масови гробове в и около здравните заведения. Призоваваме за независими, ефективни и прозрачни разследвания на тези случаи". 

Палестински източници съобщиха за открити 200 тела в двора на болницата "Насър" в Хан Юнис, която беше обсадена миналия месец.

Израелската армия е ликвидирала двама бойци на шиитската групировка "Хизбула" при въздушни удари. Организацията потвърди смъртта на един от своите членове и съобщи на свой ред, че е атакувала с дрон израелски военни бази северно от град Акра.

Катар заяви днес, че няма основание да закрие представителството на радикалната палестинска групировка "Хамас" в Доха. Говорителят на Министерството на външните работи Маджид ал Ансари:

"Докато този офис изпълнява предназначението си, все пак посредническите усилия все още продължават, няма оправдание за прекратяване на дейността му в Доха. Както вече заявихме, Катар все още е ангажиран с тези усилия, но ние сме в етап на преоценка". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна