Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ.

В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията.

"Ще засилим интензивността на атаките по логистичните центрове и арсеналите със западно оръжие," заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс. 

Откакто долната камара на американския Конгрес прие законопроекта за 60 милиарда долара военна и финансова помощ за Киев, руските официални лица се надпреварват да твърдят, че този ход няма да промени хода на войната. 

Коментарът на Шойгу идва малко преди Сенатът да се заеме със законопроекта по-късно тази вечер българско време. Снощи - часове след като министрите от Европейския съюз разочароваха надеждите на Украйна за нови зенитни системи - стана ясно, че Великобритания ще увеличи своята военна помощ за Киев с половин милиард паунда. Новата пратка от Лондон ще включва освен боеприпаси за ПВО и доказалите ефективността си срещу руския Черноморски флот далекобойни ракети Storm Shadow, както и стотици бронирани машини за пехотата.

Шойгу повтори твърденията си за поредица от успехи, постигнати от руските войски в Донбас този месец. Сред овладените села са Богдановка - на подстъпите на Часов Яр, и Новомихайловка - в близост до украинската крепост Вугледар. Според блогъри руснаците са на път да завземат и Очеретине, в настъплението си към важния пътен възел Покровск.

Командирът на украинската национална гвардия Олександър Пивненко не изключва и атаки това лято по североизточните областни центрове Харков и Суми. 

На фона на тези събития украинското външно министерство прекрати повечето консулски услуги за мъжете, които живеят в чужбина, с изключение на тези, необходими за завръщането им в родината им. Ройтерс: в контекста на усилията на украинските власти да наберат повече войници за фронта. 

По данни на Евростат към началото на тази година в ЕС пребивават повече от 800 000 украинци, подлежащи на мобилизация.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна