Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобри нови бюджетни правила

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата.

След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за координиране на фискалните политики в ЕС. Предвижда се новите правила да се прилагат от 2025 година, но след като бъдат одобрени от 27-те държави-членки.

Новите правила са по-гъвкави и ориентирани към растеж, по-надеждни при тяхното прилагане, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони по време на дебата. Според него реформата позволява по-голяма свобода за инвестиции в критични области като зеления и цифровия преход, както и отбраната.

Според депутати от левицата обаче новите правила ще доведат до допълнителни строги икономии, а в своя позиция до ЕП екоактивисти заявиха, че реформата ще ограничи способността на държавите да отделят средства за важни зелени проекти, тъй като правителствата в ЕС ще трябва да предприемат мерки за строги икономии.

В гласуваните днес правила остават в сила текстовете, според които дългът на една страна не може да надвишава 60 процента от брутния ѝ вътрешен продукт, а дефицитът - 3 процента.  Предвиждат се обаче по-свободни фискални правила, които да дадат възможност на всяка страна да коригира разходите си така, че да гарантира устойчивостта на дълга. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна