Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Снимка: БТА

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните. 

Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители. 

С приетите предложения от догодина възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30 %. Обвързването на нивата със средната работна заплата ще направи професията военен по – конкурентна и ще мотивира военните, посочи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Кадровият модел, за който толкова време говорим, много зависи от това кой на какъв ранг каква заплата получава. Когато има баланс, има и стимул хората да растат в длъжност и кариера".

Докато стане време за обсъждането в пленарната зала, ще се уточни и текстът, който да гарантира, че заплатите само ще растат. Заплатите на цивилните служители също ще бъдат овързани с нивата на средната работна заплата. Хората от IT отделите ще могат да работят извън работно време, в почивни дни по граждански договори, за да бъдат задържани в отбраната, обясни Атанас Запрянов.

Постоянният секретар на МО ще взема колкото началникът на отбраната, предвиждат промените. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна