Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Снимка: архив /gerb-epp.info

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна.

"В България, на брега на прекрасното Черно море, тоест, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която е изцяло собственост на кметството на град Москва. Тя е по-голяма от Ватикана. Руската столица е придобила тази собственост преди близо 20 години и е изградила постепенно център за прокарване на своите интереси в Европа", подчерта Йорданов и още:

"Сергей Лавров определи тази руска база като "идеален образец" на руската мека сила, която е в основата на концепцията "Руски свят". А това е концепцията, която днес е аргумент на Русия за агресията срещу Украйна".

Има една българска поговорка – "който чупи, той ще купи“, обърна се към върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел Андрей Ковачев от същата партия. Според него, е логично тези, които разрушават цивилна инфраструктура, да носят и финансова отговорност за щетите, които са причинили:

"Човешкият живот, за съжаление, не може да се върне и огромните страдания, предизвикани от Путин, няма как да бъдат изплатени, но може поне инфраструктура да бъде възстановена"

Борел припомни, че е предложил преди месец на страните членки 90 на сто от  приходите от руските активи да отидат за увеличаване на военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Останалите 10% са за бюджета на ЕС, с който да бъдат събрани средства за подкрепа на възстановяването на Украйна и на отбранителната индустрия.

Комплекс


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна