Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Снимка: Сайт на СУ

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. Бюджетът му е 44 милиона лева и ще се изпълнява до средата на 2026-а година.

Няколко са ключовите дейности по проекта, за които са формирани 22 научни групи в различни направления, свързани със зелената енергия и опазване на околната среда, изкуствения интелект, с климата и природните бедствия.

"Основната им задача да работят за генериране на научни резултати, които да бъдат публикувани. Част от групите също имат намерение да направят заявки за патенти", коментира професор Васил Маринов от Геолого-географския факултет, който е координатор по проекта.

По проекта до края на миналия месец са осъществени близо 200 пътувания на учени от СУ в чужбина, както и 21 посещения на учени от университети зад граница, които са били гости на Софийския университет.

Целта е била осъществяване на съвместни публикации, подготовка на общи проекти, организиране на съвместни семинари и още

"Имаме и проекти с потенциал за иновации и разпространение на знания. Последната дейност е свързана с помощ за изследователите, за защита на техните интелектуални продукти"


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна