Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак.
Снимка: АП/БТА

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година. 

Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на сигурността, търговията и нелегалната миграция в разговори на четири очи. 

Очаква се двамата да обявят, че Обединеното кралство и Германия ще разработят съвместно артилерийски системи. Става дума по-конкретно за разработване на дистанционно управлявани 155-милиметрови колесни артилерийски системи Howitzer, които да бъдат монтирани на бронирани бойни машини Boxer. Очаква се програмата да създаде стотици работни места и в двете държави, като същевременно оборудва техните войски с авангардни способности за бъдеща сухопътна война. 

Преди пристигането си Сунак каза, че двете страни ще отворят „нова глава“ в своето партньорство. Това е първо посещение на британския премиер в германската столица, откакто се настани на "Даунинг стрийт" и идва, след като беше подложен на натиск да посети високопоставени политици от един от най-мощните европейски съюзници на Обединеното кралство. 

Обединеното кралство и Германия са тясно свързани по редица въпроси, включително подкрепата за Украйна, и са двамата най-големи доставчици на военна помощ за страната след САЩ, но досега бяха избрали да си сътрудничат чрез форумите на НАТО и Г-7, вместо чрез укрепване на двустранните връзки.


По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна