Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Ангелов: Животновъдите се обезсърчиха, намалиха поголовието, доста ферми фалираха

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украинците: И у вас, и у нас трябва да се увеличи броят на кравите

| Репортаж
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора
Снимка: БГНЕС

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас. Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили стадата и суровото млякото не достига за натоварване на производствените им мощности. Заговори се и за по-ниска цена на готовата продукция за потребителите, защото в нея може да се влага по-евтино украинско сухо мляко. Заради смяната на българския министър на земеделието, от украинската страна твърдят, че е пропаднала срещата им в нашето Аграрно министерство, но предстояла такава в онлайн режим. 

Украински и български млекопреработватели се събраха във Велико Търново, за да установят контакти за бъдещо двустранно сътрудничество, при което украинците да внасят суровини, които нашите предприятия да влагат в производството на млечни продукти. Срещата е първа и опознавателна, посочи пред БНР Димитър Христов, председател на Българската асоциация на млекопреработвателите.  

„Аз не зная да сме имали някакви отношения преди това. Да се запознаем двете асоциации, да си бъдем полезни и ако има възможност за някакво сътрудничество“.

Според заместник-председателя на Българската асоциация на млекопреработвателите Станислав Ковачев става въпрос за внос на суровини, а не на млечни продукти:

Сухо мляко, кондензирано мляко, сурово мляко. По принцип ние не произвеждаме сухо мляко в България. Всички предприятия имат нужда и внасят от Европа. По принцип от това нещо печели българският потребител, защото има по-евтини суровини, съответно по-евтин краен продукт. Ще си внесем суровини, които са по-евтини, а гаранция за качеството е ЕС, понеже им е отворил вратите да се продават тук“.

Многократно българските фермери са алармирали за проблемите си с изкупуването на прясното мляко – и като цени и като количества. Изкупуваме българската продукция, но тя не стига, посочи Пламен Ангелов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на млекопреработвателите:

„Всички български преработватели на първо място изкупуваме суровината на българските животновъди. Това ни е първата грижа. Но определени пазари изискват повече продукция и понеже няма от къде от България да се вземе, се взема от европейски държави. Говорим за недостиг на качествено сурово мляко. Точната статистика на целия бранш не може да кажем, но поне 30% има недостиг на качествено сурово мляко, на суровина, която не се произвежда вече от българските животновъди. За съжаление, заради определени политики през годините доста от животновъдите се обезсърчиха, намалиха поголовието, доста ферми фалираха. Украинските производители и сега внасят суровини. Тези суровини се изследват в лаборатории. Абсолютно покриват европейските норми за качество“.

Виктор Кансурак, държавен секретар на Министерството на аграрната политика и храните в Украйна, Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите, Димитър Христов, председател на Българската асоциация на млекопреработвателите, и Пламен Ангелов, член на Управителния съвет на БАМ (от ляво надясно) Снимка: Здравка МаслянковаПреработващата промишленост дава основните работни места и плаща данъците в Украйна. В местните бюджети основните данъци се плащат от млекопреработвателната промишленост, а развитието на свободната търговия е нормална европейска норма, така или иначе това е взаимоизгодно за всички бизнеси, коментира пред БНР Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите:

„Всички заводи, които са на тази среща, са проверени от Европейската ветеринарна комисия. Заводи без разрешение от Европейската комисия и съответствия от проведените проверки не могат да попаднат на българския пазар“.

Украинските производители на суровини имат намерения двойно да увеличат вноса си на българския пазар, стана ясно от думите на Арсен Дидур:

„През 2023 година  ние сме доставили от Украйна в България 2500 тона сухо мляко. Украйна е в състояние да достави 5000 тона сухо мляко в България. Можем да доставим над 2000 тона кондензирано мляко. Ако България има нужда и е готова, можем да доставим и други видове продукция. Не искаме да влизаме на българския пазар с традиционните млечни продукти, които произвеждат български предприятия. Ние самите изпитваме натиск от страните, където изнасяме, че има срив на европейските пазари. Смятам, че конкуренцията прави икономиката и производството достатъчно печеливши. Смятаме, че основният проблем и на вашата държава, и на нашата не е, че продаваме и купуваме, а в това, че трябва да увеличим броя на кравите. Търговията ме може да повлияе на това. На това трябва да повлияят държавните субсидии и дотациите от Европейската комисия. След това са търговските отношения“.

Снимка: БТА

С Украинската асоциация на млекопреработвателите у нас са и представители на Министерството на аграрната политика. Смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов осуети срещата на украинската делегация в земеделското ни министерство. Двустранната среща ще се случи идния месец, посочи Виктор Кансурак, държавен секретар на Министерството на аграрната политика и храните в Украйна:

„Срещата между двамата министри ще се бъде през месец май. В онлайн режим. Тогава ще е и продължението на диалога, който започна преди няколко месеца. Миналата седмица беше срещата между вашия министър Кирил Вътев и нашия министър Микола Солски. Следващият месец ще бъде срещата с новия ви министър“.  

Остават без отговори въпросите защо българското прясно мляко не достига, както твърдят млекопреработвателите, защо се налага да се влагат все по-големи количества сухо мляко, защо цените на млечните продукти, в които се сега се влага сухо мляко, остават високи в магазините и до кога.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна