Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство.

Целта на тези симулации е младите хора да се научат как работят политиците и когато те са в ролята на политици, да разберат какви са проблемите пред страната, поясни за БНР Велияна Георгиева, съпредседател на "България на младите".

"Всеки може да гласува за нашите участници в момента. Те не искат да се асоциират с партиите, които съществуват в България. От малки ние сме свидетели на това колко корумпиран е моралът на българските политици. Засега имаме над 3000 гласа, има още няколко дни", разказа Георгиева.

Гласуващите в симулираните студентски избори са между 15 и 28-годишни.

По време на симулацията се провеждат дебати и се огласяват импровизирани социологически проучвания. Политиците в роля "напипват, че има проблем с демографската криза, образованието, здравната криза и енергетиката", коментира Велияна Георгиева в предаването "Преди всички".

По думите ѝ, подобни формати създават общности от активни млади хора.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна