Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

| обновено на 24.04.24 в 10:23
Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея. 

"Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият период на управление от служебни правителства, ни върнаха назад във времето. – коментира Безлов. – Въпреки че реалната икономика може да изглежда по-стабилна, реториката, която слушаме от политическите партии, ни връща обратно в 90-те години."

Безлов споделя впечатленията си от последните събития около Агенцията "Митници" и Министерството на финансите, където отново се повдигат въпроси за контрабандата и контрола над нея. "Извадиха стари примери от 90-те години за цигарената контрабанда, – добавя той. – Но трябва да сме осведомени за реалната ситуация днес. Незаконните цигари на българския пазар вече са в рамките на 1,5-3%, което е едно от най-ниските нива в ЕС."

Въпреки че корупцията е вечен проблем, Безлов разкрива тревожните резултати от последното изследване на Центъра за изследване на демокрацията. "Забелязахме рекордно високо ниво на хора, които твърдят, че са били свидетели на корупция. Този скок напомня на събитията през 2014 година, но този път кризата продължава по-дълго."

В заключение Безлов подчертава важността на изборите като инструмент за промяна. "Проблемът в нашата ситуация е фрагментираната политическа система. Избирателят иска стабилно правителство, но партиите не могат да се споразумеят. Избирателят трябва да гласува за партии, които са готови да се договорят."

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна