Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Носиков:

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

| обновено на 25.04.24 в 06:48
Снимка: ФБ/ Университетска болница „Лозенец“

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема. Това включва въвеждане на комплекс от превантивни програми, които да се интегрират в Националния план за сърдечносъдово здраве.

Клиничният кардиолог д-р Александър Носиков описва в ефира на "Нашият ден" състоянието на здравето в страната като "лошо", като посочва, че сърдечносъдовата смъртност в България е около три пъти по-висока от средната за Европейския съюз. В сравнение с държави като Франция разликата е още по-голяма – от 7 до 8 пъти. Носиков споделя и други тревожни факти, като подчертава високия брой на инсултите и проблема с тютюнопушенето и затлъстяването в страната.

Добрата новина според него е, че в българската здравна стратегия сега сърдечносъдовото здраве е признато като приоритет. Това означава, че ще бъдат въведени по-обхватни програми за превенция и лечение. Докато до момента са били прилагани частични мерки, но е липсвала добре работеща национална програма. Въвеждането на такава е крачка напред в борбата със сърдечносъдовите заболявания и други сериозни здравни проблеми.

Според Носиков Англия е добър пример за това как може да се постави акцент върху превенцията. Там се плаща допълнително на личните лекари за извършване на превантивни дейности.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна