Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 1% започва всяка промяна

Снимка: onepercentchange.today

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено.

Повод за това има сдружението "Един процент промяна".


За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател, журналист, илюстратор, оратор и като цяло страхотен човек на изкуството, автор на книгата How to Change the World. Журналистката Ива Дойчинова пък ще сподели своята перспектива върху важността и ролята на модерните будители в България.

"Всеки месец избираме кауза. 100% от даренията отиват за нея. Обхващаме социално значими теми. В сдружението сме възприели схващането на Флинтофф, че всеки един от нас дори и с малко наглед действие може да промени не само собствения свят, общността около него, държавата защо не и света. Големите идеи тръгват от едни малки стъпки и жестове. Човек трябва да е смел и когато се роди добра идея, да започне действия, да работи върху нея, а не да остане само в сферата на мечтите. – каза пред БНР-Радио София Веселина Владова (▼) от "Един процент промяна". – Нашата голяма цел е да превърнем даряването в навик за 1% от българите (в страната и чужбина)."


Тя си спомни, че първата кауза е подпомогнала със скромно оборудване за 700 лв. център за деца със специални потребности в Казанлък. Сега сдружението и дарителите вече успяват да съберат 17 хиляди средно за кауза.

За изминалите 8 години организацията е помогнала на повече от 13 хиляди хора – деца и възрастни, както и животни. В момента тече кауза за подпомагане на конната база "Ахил".

През май ще бъде дарен дрон на Планинската спасителна служба в Пазарджик.

Стремим се каузите ни да носят дългосрочна промяна за бенефициентите. Може да дариш време, труд средства, но дори да помогнеш с препоръка за кауза, отбеляза Владова.

С нея разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна