Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Асен Василев
Снимка: БТА

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър. 

Това обяви самият Василев пред ресорната временна анкетна комисия. 

Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че твърденията за посещенията им са “изфабрикувана информация” и се базират на лист, написан на ръка. 

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС поиска обяснение от Василев за срещите му с Марин и Стефан Димитрови, като добави, че те са били "въвеждани в сградата на министерството от Лъчезар Ставрев, който е експерт към политическия кабинет на министъра на финансите, към онзи момент - вие, който всъщност е ваш личен шофьор. Така пише в обяснителната записка, прикрепена към писмото"

"Става дума за ръчно написан текст без час и дата", декларира Асен Василев и обясни процедурата за допуск в министерството като оцени сигнала като "абсолютно изфабрикуван опит за атака за мен конкретно. Не ги познавам двете лица".

Румен Гечев от ДПС коментира, че трябват доказателства:

"Ако лицето е право, чудесно, господин Василев носи отговорност. Но аз ви обещавам, като народен представител, че ако лицето лъже, ще се поинтересувам какво става с лицето след това". 

Последва размяна на реплики между Гечев и Назарян и забележка от председателстващия комисията Тошко Йорданов към Гечев, да не прекъсва дамата.

Вчера се появиха твърдения в някои медии, че Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. 

Тези данни се съдържали в доклад от финансовото министерство до временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. 

Информацията била дадена от охранителите. 

Димитрови са съпровождани от експерт в МФ и затова не били записани в книга. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна