Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на премиера със земеделски производители

Симеон Караколев
Снимка: БГНЕС

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.

Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска помощ", потвърди за БНР председателят на асоциацията на овцевъдите Симеон Караколев. Средствата са за 50 хиляди земеделци. 

Още в понеделник стана ясно, че ще има среща между представителите на служебната власт и земеделския бранш. Според съобщението на Министерския съвет премиерът Димитър Главчев, заместникът му Людмила Петкова, както и министърът на земеделието Георги Тахов, който днес положи клетва в парламента, търсят с представители на земеделските браншови организации в спешен порядък решения на най-неотложните проблеми. 

На срещата има представители на над 50 организации от бранша.

Срокът за намиране на решение на един от неотложните проблеми изтече този понеделник. На 22 април земеделците трябваше да получат субсидии заради негативното въздействие от войната в Украйна. До 9 април фермерите кандидатстваха за така наречената "украинска помощ". 50 хиляди земеделци трябваше да получат средствата този понеделник. Това не се случи. Срокът беше посочен от земеделското министерство, преди да стане ясно, че няма пари в бюджета за въпросното подпомагане. 

Липсата на средства за изплащане на украинската помощ беше един от аргументите да бъде сменен бившият вече министър на земеделието Кирил Вътев. Настоящият Георги Тахов, който беше директор на фонд "Земеделие", трябва да намери решение.

Решението за 300 милиона лева украинска помощ беше част от споразумението между правителството "Денков – Габриел" и фермерите през февруари. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна