Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колко трябва да е силна една амбиция, за да пожертва една идея за собственото си оцеляване"

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

Според него обединението на лявото трябва да мине през нови лица и нови идеи

| Интервю
Иван Таков
Снимка: БТА

"Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1. Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори". 

Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и общински съветник в СОС. 

Според него вътрешното разцепление на БСП е най-големият проблем на партията. Много е тъжна констатацията, каза той и даде пример с Враца, за която област се говореше като за "червена крепост", а сега партията няма нито един кмет. 

"Колко трябва да е силна една амбиция, за да пожертва една идея за собственото си оцеляване. Защото БСП е идея и идеал за поколенията социалисти. Това е тъжна констатация. Това е лошо въобще за България, защото големият разговор е за спасението на България, а то минава през спасението на БСП и спасението на лявото. В тази ситуация видяхме абсолютното неумение на ръководството на БСП да обединява и да обедини лявото, с което да е ясен контрапункт на всичко, което се случва в последните месеци в държавата", изказа мнението си Таков в интервю за предаването "Преди всички".

Той е категоричен, че роенето в ляво не е добро. На местните избори в София показахме как обединеното ляво може да печели и да върви напред, подчерта общинският съветник. 

"В момента за тези избори виждаме едно абсолютно разроено ляво по всички линии. Това ще бъдат поне 3 отделни листи, което е изключително лошо", смята той. Иван Таков се надява Ваня Григорова "да не заиграва с никой" след изборите. Надявам се да не отстъпи от принципите и идеите си, а именно защитата на работещите българи, посочи той.
Според него обединението на лявото трябва да мине през нови лица и нови идеи

Нашите принципи са ясни и категорични, отбеляза още общинският съветник и добави: "Ние сме ги представили пред нашите избиратели по време на местните избори. Ние не сме отстъпили от тях и няма да отстъпим във воденето си на политика в Столичния общински съвет". 

Не подкрепяме вижданията на един или друг ръководител, категоричен беше също той. И напомни за манифеста, с който са излезли по време на изборите и в който има ясна визия за управлението на града, както и ясни политики. Ние ги отстояваме и част от тях вече сме реализирали, подчерта Таков и добави: "Работим усърдно, за да защитим всички тези. Мисля, че този мандат може да се превърне в успешен мандат за левицата в СОС".

Бившият председател на Софийската организация на БСП е учуден от решението на Елена Йончева да приеме номинацията на ДПС за техен кандидат за евродепутат

"Предвид невъзможността по друг начин да продължи своята работа в ЕП, явно е стигнала до някакъв компромис за себе си. Не мога по друг начин да си го обясня". 
Хората са скептични, отчаяни, коментира Таков във връзка с предстоящите избори. По думите му тези 9-10 месеца на сглобяване и разглобяване не са донесли нищо положително за доверието на хората. Затова избирателната активност, според него, няма да е по-висока от тази на последните парламентарни избори през април миналата година. Много ще е трудно да се спечели отново доверието на избирателите, смята той. И изказа мнение, че избирателите отново ще бъдат излъгани:

"Заявките "никога с тези", "никога с онези" бяха и при предходните избори и видяхме как направиха една сглобка и подмениха вота на избирателите. Тези заявки са само предизборни фишеци. Ще видите как много бързо след изборите ще намерят някакъв евроатлантизъм в сърцето си или друга подобна причина, за да се съберат отново и да седнат на софрата".

Цялото интервю на Диана Дончева с Иван Таков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна