Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

| обновено на 25.04.24 в 08:53
Снимка: Pixabay

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни интереси, но с обща кауза или цел.

В интервюто за "Нашият ден" Катина Клявкова обсъжда важната тема за отглеждането на децата след раздялата на родителите през призмата на медиатора. В Деня на споделеното родителство тя разглежда концепцията като модерен, но невинаги правилен отговор на въпроса – какво да правим с децата?.

Споделеното родителство е, както ясно посочва в предаването Катина, една чудесна възможност за децата да поддържат връзка и общуване със своите двама родители. Тя подчертава важността на общата настройка между родителите и разбирането за най-добрия интерес на детето.

Медиацията е ключът за постигането на тази обща настройка, която може да помогне на родителите да разкрият и удовлетворят интересите и потребностите, които са скрити зад конфликтите и отчуждението.

Медиаторите, особено тези с психологическа компетентност, могат да играят важна роля в разрешаването на конфликтите и създаването на конкретни планове за действие, които отговарят на дълбоките интереси на всички засегнати страни. 

Така споделеното родителство става не просто идеална концепция, а реалистична възможност, която се осъществява чрез добре обмислена и водена медиация.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Личен архив, Pixabay

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна