Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Георгиев

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

| обновено на 25.04.24 в 11:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент.

Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу определени малцинствени групи и общности, са множество. Георгиев посочва как капсулирането на различни обществени групи и затворените комплекси в големите градове създават изолация и липса на диалог. Загубата на усещане за справедливост също е значим фактор според него, дори осъществяването на съдебната реформа не може да реши социално-икономическите проблеми веднага.

"Имаме загубено усещане за справедливост, ако се върнем дори на така обговаряната съдебна реформа, за която си даваме сметка, че дори да се произведе по възможно най-добрия начин, това няма да реши другите социално-икономически проблеми, въпреки дясната мантра, че това ще се случи на следващия ден", посочва той.

Според него външни белези, като кризата на представителната демокрация, се появяват не само в България, но и в други държави. Тази криза продължава да се възпроизвежда през изборния процес, като все повече граждани отказват да участват в него.

"Едни от основните външни белези, които не са типични само за нашата българска реалност, е кризата на представителната демокрация, която под една или друга форма продължава да съществува. Тя се възпроизвежда през изборен процес, нещо, което практикуваме тук един път в годината. Лошата новина е, че все повече български граждани отказват да го практикуват", казва още той.

Той отбелязва също, че политическият процес се редуцира до технически въпроси, като експертите заемат по-голямо значение от идеолозите и философите. Това обаче води до реидеологизация, но в десния спектър.

"Питате ме дали има реидеологизация на българското общество – и да, и не! Политическият процес в последните двайсетина години да започне да се редуцира до решаване на някакви технически въпроси, можем да дадем хиляди примери. На терена излязоха експертите, отстъпиха идеолозите и философите. Това обаче зацикли. То произведе реполитизация и реидеологизация, само че в десния спектър", коментира още той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна