Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилян Бенев: Афоризмът е кратко и мъдро изречение, което те поразява!

Дилян Бенев
Снимка: Мая Данчева

Понякога казваме много с малко, а в казаното има концентрирано много съдържание. Философска мъдрост, която въздейства много силно. Дори не се замисляме над думите, но ги възприемаме дълбоко и съдържателно. 

Всъщност, подобни смислови конструкции спадът към синтетичните жанрове и ако в тях има умишлено вложена сатирична нотка, то в резултат се появяват чудесни афоризми. Такива има много под формата на народни поговорки, авторски стихове и откъси от литературата.

Дилян Бенев е осторожен наблюдател на случващото се във всяка една сфера – в бита, в труда, в психологията на отношенията и умело подбира думите за онези сентенции, които най-добре определят обекта. Рецензентите казват, че в някои от афоризмите на автора дори могат да се открият прототипи.

Излезе от печат неговата десета книга "Необратимо" - книга, която ни помага да погледнем на себе си като герои на онези житейски нюанси, които са строго прецизирани от сатирика и имат много да ни кажат с усмивка. 

"За мен афоризмът е най-кратката мисъл, в минимум думи за максимален сатиричен ефект. Затова се иска проницателен ум, за да доловиш и най-недоловимия за другите хора катаклизъм в обществото и със силата на хумора и иронията, и сарказма да го осмееш като истински сатирик и гражданин, каза в "Нощен Хоризонт" Дилян Бенев.

"Това е дар свише, призвание за малцина. А каква е разликата между хуморист и сатирик - тя е съществена. Хуморът предизвиква смях, писателят хуморист не се впуска в големите проблеми, които се бичуват от сатириците. Сатирата е преди всичко и подигравка, това е гневно отрицание на най-ниското в човека от човека.

Писателите хумористи живеят обикновено добре, печелят награди, докато писателите сатирици не. Защото сатириците търсят истината, а това не се харесва от политиците, от властимащите. Затова сатириците са по-пренебрегвани, но в литературата те са по-ценени

В световен мащаб най-големите сатирици, които са останали в историята това са философите - Езоп, Еразъм Ротердамски, Волтер, Андрей Платонов, Радой Ралин, Илия Бешков, Стоян Михайловски, Алеко Константинов, който е психолог-сатрик. Той също е много дълбок.

В народно творчество и фолклор има също много афоризми, анекдоти, като най-известните са Хитър Петър и Настрадин Ходжа, поясни Бенев.

По думите му големите абсурди в нашата действителност винаги ще дават материал за добрите сатирици. 

"А ние живеем в най-абсурдното общество, това се трупа и съвестта изведнъж алармира, тогава започвам да пиша, допълни сатирикът.

Според него най-тачените сатирици са в Сърбия и там те са на почит. Там е "меката" на сатирата и афоризма на Балканския полуостров.

Книгите на Бенев са предени на 23 езика. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна