Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Снимка: БТА

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София.

Екип от инспектори направиха случайна проверка на произхода и съхранението на най-търсените продукти за празниците в новооткрит столичен супермаркет.

Хигиената в един магазин и начина на излагане на продуктите са ориентир за потребителите откъде да пазаруват за празничната трапеза, обясни Бистра Иванова. И припомни, че агнешкото месо трябва да има печат.

"Той носи гаранция, че месото е минало официален преглед от ветеринарен лекар. Това е маркировка, гарантираща безопасност", обясни тя.

Нужно е обозначение дали месото е било замразено и след това охладено, както и държавата на произход.

Колкото до яйцата, добре е да се погледне маркировката, която започва с цифра за начина на отглеждане на кокошките. "Последвана е от две латински букви - страната на произход, след което е регистрационният номер на административната област на страната и последните три цифри са самият производствен обект", уточни специалистът. 

Над 2000 проверки са направили от Агенцията през последните две седмици, в които се следят продукти за предстоящите празници.

Установени са 250 килограма храни с неясен произход, които са насочени за унищожаване.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна