Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тежка пневмония в УМБАЛ "Пловдив" е момиче на година и четири месеца, родено в Германия, чието семейство скоро се е върнало в България.

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

В Пловдивска област имунизационното покритие срещу коклюш е 92% за 2023 г.

Още четири деца в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при три момчета и едно момиче. Най – тежко е състоянието на момиченце на година и четири месеца, което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в Германия и наскоро семейството му се е върнало в България. 

Направен му е един прием на ваксината срещу коклюш, но след като оздравее имунизационният план ще продължи, обясни д-р Таня Учорджиева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив. 

Сред новозаразените са двама ученици – 8-годишно момче от СУ „Патриарх Евтимий“ и 11-годишно момче от ОУ „Драган Манчов“. По – голямото е настанено вчера в Инфекциозна клиника, а по – малкото се лекува в дома си. Класовете, в които учат второкласникът и четвъртокласникът в двете училища, са поставени под карантина. Четвъртият нов случай на коклюш е открит при момченце на година и 10 месеца, което се лекува в домашни условия.

Последните три заразени деца са с пълен имунизационен статус, уточни д-р Учорджиева. Положителният резултат за коклюш е получен от частна лаборатория, където пробите са изследвани с пи си ар метод.

Припомням, още четири са заразените с коклюш деца от предишните дни. Две от тях са ученици – 12-годишни момиче и момче от училищата „Черноризец Храбър“ и „Димитър Матевски“ в Пловдив. Сред заразените е 17-годишно момче от Асеновград и дете на година и девет месеца от Пловдив.

Не само РЗИ, но всички институции, ангажирани със случаите, са обезпокоени от бързото разпространение на инфекцията от коклюш, коментира д-р Учорджиева. За 2023 година имунизационното покритие на ваксинациите срещу коклюш в Пловдивска област е 92%, уточняват от РЗИ-Пловдив. 







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна