Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Даниел Панов
Снимка: Здравка Маслянкова

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. 

Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за храненето на учениците. 

От 2,40 до над 4 лева плащат учениците във Велико Търново за столово хранене. 12 от 21 общински училища ползват общинската кухня-майка, а децата със скъпите купони се хранят от фирми, наети от училищата по договори за кетъринг.

"Поевтинява обядът на по-малко от 25% от всички ученици. Представлява интерес защо девет, а с общинското ученическо общежитие "Колю Фичето", 10 училищни институции не се ползват от поевтинения обяд или вечеря", попита Ангел Янчев. 

Това не е дискриминация, храненето на учениците е качествено и при ниската цена на купона, отговори кметът на Велико Търново Даниел Панов:

"Това е услуга, която предоставя Общината. Учениците, които имат желание да се хранят в стола, ползват храна, която е качествено приготвена на тези условия. Решението на училищата да ползват кетърингови услуги е тяхно решение". 

От новата учебна година вероятно ученическият купон за хранене във Велико Търново ще поскъпне, посочи още кметът Панов. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна