Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

Снимка: Ани Петрова

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис". 

В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова.

"Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност на младото поколение за сценични изяви на престижна сцена Смятам, че това е изключително важно за стимулиране на целия процес на духовно израстване на децата и младите хора, на тяхното въображение и креативност и възможност да получат достъп до живото изпълнение и съприкосновение с публиката, да усетят магията от контакта с нея. Това всъщност е изключителен стимул за бъдещото им усъвършенстване, развитие и реализация", сподели Ваня Пешева.

В тазгодишното издание на "Артис" ще може да се види интересен синтез на изкуствата.

"Първоначално започнахме само с прояви в областта на класическата музика, но тази година реших, че едно „сливане“ на изкуствата би било прекрасно като идея - не само за младите творци. В изкуството стремежът е да се развие талантът във всички сфери – в поезията, изобразителното изкуство, в театъра", разкри тя и допълни, че изкуството е отправна точка към много повече духовност, просветление, естетика, от които обществото ни се нуждае. Младото поколение формира своята ценностна система на базата на този културен капацитет", подчерта още Пешева.

Фестивалът започваме на 30 април в Зала 9 на НДК с клавирен концерт на деца от НМУ „Любомир Пипков“ София и с изложба на млади творци от Частно училище по изкуствата „Артис“.

В рамките на събитието ще се реализират 4 събития.

На 11 май в НДК, зала 9 ще последва концерт, представен от млади български таланти и артисти с международен престиж. Ще гостуват двама млади виолончелисти от Виена – Александър Симич, студент в университета за музика и сценични изкуства, артист с много активна концертна дейност, започнал с дебют на 16 години в Карнеги Хол, където печели несамо овациите на публиката, но и тези на музикалната критика. На сцената на фестивала той ще изпълни Рахманинов – „Соната за виолончело и пиано“. Другият участник е Кристина Басили, която вече е завършен артист, с много ангажименти и концерти в престижни зали. Солист е на филхармонията в Лос Анджелис и Виенски камерен оркестър, с изключително актива концертна и звукозаписна дейност с много изпълнения, включително и премиерни на съвременни произведения, тя вече е и преподавател във Виена и Грац, Австрия. С нея ще се състои и Майсторски клас с децата от Националното музикално училище.

Йоана Милкова и Ваня Пешева

Йоана Милкова е част от оформлението и идеята на третото събитие от фестивала – музикално-поетичен спектакъл. Тя сподели, че идеята за него се е зародила много спонтанно.

"Аз лично имах нужда да се докосна до повече изкуства и тази идея за преплитането на всички тях, които носят в себе си тази магия, ми се стори много подходяща. Реших да направя музикално-поетичен спектакъл, тоест на фона на музикално изпълнение не само да се четат стихове, но и да се изиграят пред публиката, за да се зареди тя с енергията и емоцията която носи поезията -  разказа Йоана Милкова. - Щастлива съм, че ще мога да го реализирам с помощта на едни прекрасни млади актьори."

В музикално-поетичния спектакъл са включени изпълнения на деца от музикалното училище на арфа, класическа китара, пиано, цигулка, които са лауреати на множество награди и конкурси.

На 26 май - 19.00 часа Софийска градска художествена галерия, камерен концерт на Алваро Коллао Леон – саксофон и Евгения Радослава – пиано, блестящи изпълнители, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в най-престижните зали и фестивали в Европа, Азия и Америка и съпътстващо събитие изложба с картини и видео импресии на художничката Дарина Янева и поетесата Миглена Дикова. 

Фестивалът се организира с подкрепата на Столичната община

Още подробности за програмата на на фестивала "Артис" чуйте в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна