Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Снимка: БГНЕС, архив

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент.

На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до закриване на отделения и намаляване на дейността и статута му. 

Дангов обяви тревожни факти и тенденции по управлението на общинската болница, след като управител е и.д. д-р Стефан Николов. Той се яви на първия конкурс, но не беше класиран. Има коментари, че не притежава необходимия лиценз по "здравен мениджмънт". Градоначалникът каза:

"Там в момента целенасочено се върви към ликвидация на хирургично отделение, там е уволнена главната сестра, проверете защо, там в момента тече покривът на родилно отделение, на никого не му прави впечатление. А когато падне нивото на общинската болница, тя ще се превърне в една обикновена амбулатория. И зад всичко това стоят политически представени и бих казал общински съветници и за жалост хора с лекарски дипломи. Ако мислите, че съдбата на общинската болница се намира в нечии чужди ръце, бъркаме всички".

Пет години болницата беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която подаде оставка в деня след местните избори. Заговори се, че здравното заведение е на печалба с 2,5 млн. лева, а кметът Дангов разпореди финансова проверка. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна