Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти срещу съпругата на премиера Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция.

Испанската антикорупционна организация "Манос Лимпиас" ("Чисти ръце"), която стои зад иска, каза по-рано, че основава искането си на медийни публикации и не може да гарантира тяхната достоверност, уточнява БТА.

Ръководителят на организацията Мигел Бернад съобщи в изявление във "Фейсбук", че активистите просто са събрали и предали публикациите на съдия, изпълнявайки "гражданския си дълг", и отрече тези действия да са политически мотивирани.

Санчес, който миналата година си осигури още един мандат начело на коалиционно правителство на малцинството, водено от неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП), написа вчера изненадващо писмо до своите сънародници, в което заявява, че си взема пет дни почивка и ще обяви решението си дали ще остане начело на страната в понеделник.

Той осъди иска срещу съпругата си и го нарече "безпрецедентна клевета и тормоз от страна на десницата и крайната десница".

В писмото си Санчес категорично отрича обвиненията срещу съпругата си. Самата тя не е правила публични изявления по въпроса, посочва Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна