Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков. 

Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. 

Още през февруари Съединените щати тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег. Досега те са използвани два пъти, поясни американски официален представител - срещу руско летище в Крим, което се намира на около 165 км от украинската фронтова линия, и в Югоизточна Украйна. Финансирането е с неоползотворени средства в бюджета на Пентагона миналия месец, уточни той. 

Въпросът дали да се изпратят ракетни системи АТАКМС с обсег до 300 километра беше дълго обсъждан в Белия дом. Такива системи, но със среден обсег на действие Украйна получи през септември миналата година.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира новата доставка за Киев хладнокръвно:

"Съединените щати са пряко въвлечени в този конфликт. Те следват пътя на увеличаване обсега на оръжейните системи, които доставят. Това няма да промени фундаментално резултата от специалната военна операция - ние ще постигнем нашата цел. Но това ще предизвика повече проблеми за самата Украйна". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна