Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна". 

Според него Европа е постигнала напредък в единството въпреки небивалата поредица от кризи през последните години: Брекзит, ковид епидемията и войната в Украйна.

"Намираме се в безпрецедентен момент на глобални катаклизми, на ускоряване на големи промени и моето послание днес е просто. Нашата Европа е смъртна, тя може да умре и това зависи единствено от нашия избор".

Макрон настоява да се отиде по-далеч за общата защита на европейския континент и обща военна стратегия. "Европа е в опасност", подчерта той и повтори позицията си, че нищо не трябва да бъде изключено, за да се спаси Украйна.

"Основната и най-голяма опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели агресивната война, която започна срещу Украйна".

За общата европейска защита френският президент предлага създаване на общ противоракетен щит и европейска военна академия. Той застъпи идеята си за Шенгенски съвет като политическа структура за вътрешната сигурност на ЕС. За икономическия подем на Европа според него е нужна "стена" от инвестиции "между 650 и 1000 милиарда евро годишно".

Той разви идеята за Европа като демократична цифрова общност и предложи възрастта 15 години като праг на влизане в дигиталното пространство.

Националистите "искат да останат в сградата на Европа, без да плащат наем" - заяви той.

Седем години след първата си програмна реч в Сорбоната Макрон се опитва да задвижи идеите си за Европа броени седмици преди европейските избори, застрашен от подема на крайната десница. Опозицията нарича речта "безплодна" и "лицемерна". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна