Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Снимка: Министерство на отбраната

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители. 

На срещата си с генерал Джеймс Хекер началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е уверил, че се вземат "всички възможни мерки за изпълнението на необходимите инфраструктурни изисквания преди пристигането на новите самолети".

Докладът за отбраната отчете, че проблеми с ремонта на пистата, която се наводнява и трябва да се поправи, както и забавяния в изпълнението на други съоръжения. Самото министерство предупреди, че ако ремонтите не са готови в срок, ще се наложи новите Ф-16 да стоят извън България, но срещу заплащане. 

Три от машините трябва да са в България до края на първото тримесечие на 2025 г., а всичките 8 - до края на 2025 г. 

На срещата си с генерал Джеймс Хекер началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов са били обсъдени спазването на графиците за Ф-16. 

Началникът на отбраната е уверил, че ВВС изпълняват задълженията си за охрана на въздушното пространство и провеждат тренировки. 

Тема на разговора е бил и въпросът за ситуацията над въздушното пространство на Черно море и придобиването на системи за ПВО и радиоелектронна борба (РЕБ), както и на антидрон системи.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна