Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски пропалестински протести в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения.

Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи. 

Същевременно протестиращи от Колумбийския университет, който е едно от основните огнища на антиизраелските протести, атакуваха председателя на Конгреса Майк Джонсън, по време на посещението му в учебното заведение вчера. В рамките на визитата той изрази подкрепата си към студентите от еврейски произход, които се чувстват застрашени от протестиращите. 

„Тъй като Колумбия позволи на тези беззаконни радикали и агитатори да поемат властта, вирусът на антисемитизма се разпространи в други кампуси“, заяви Джонсън от стълбите на университетската библиотека, призовавайки протестиращите да бъдат арестувани и заплашвайки да спре федералното финансиране на университети, които не успяват да наложат ред. 

В Тексас сили за борба с безредиците и конна полиция разпръснаха протест в университета в Остин, като при акцията са били арестувани 34 души. Университетът на Южна Калифорния обяви,че затваря кампуса си и поиска от полицията в Лос Анджелис да разпръсне протестиращите студенти. 

При последвалата полицейска акция са били задържани 93 -ма души, като един от тях е обвинен за нападение със смъртоносно оръжие. Не се съобщава за пострадали. 

Студенти демонстрираха и в университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд, Университета на Мичиган в Ан Арбър, Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж и Калифорнийската държавна политехника в Хумболт. Протестиращите настояват университетите да се откажат от финансиране от Израел и настояват американското правителството да ограничи израелските удари срещу цивилни в Газа.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна